پرچم ایران در گذر زمان

آیا می دانید، از چه زمانی پرچم ایران، رنگ سبز، سفید و قرمز را به خود گرفت؟ این رنگ ها سمبل چه چیزی هستند؟ نقش معروف شیر و خورشید، چگونه به پرچم ایران راه یافت؟ جهت پاسخ به این پرسش ها تصمیم گرفتیم، درباره موضوع پرچم ایران در گذر زمان به خوانندگان گرامی توضیحاتی ارائه دهیم. برای خرید انواع پرچم ها یا چاپ پرچم اهتزار می توانید از طریق شماره تماس های درج شده ثبت سفارش کنید.

پرچم های ایران در طول تاریخ

به طور کلی پرچم ایران، تاریخ جالب توجه و قابل مطالعه ای دارد. این پرچم در گذر زمان، با روی کار آمدن سلسله های مختلف و وقوع حوادث تاریخی، دستخوش تغییرات زیادی گشته است که در ادامه به اصلی ترین آنها اشاره می کنیم:

پرچم ایران در زمان هخامنشیان

پرچم ایران در زمان هخامنشیان

اوستا را می توان اولین متن تاریخی دانست که در آن به پرچم ایران اشاره و از آن تحت عنوان درفشا یاد شده است. در واقع تا پیش از آنکه کوروش کبیر، سلسله هخامنشی را تأسیس کند، پرچم ایران، دارای تصویری از یک گاو بالدار (درفشا) بود.

با روی کار آمدن هخامنشیان، طرح پرچم، تغییر کرد و تصویری از یک پرنده شکاری را در بر گرفت که از نظر اکثر افراد، شهباز (پرنده ای که در کوه های زاگرس زیست می کند) است. علت انتخاب این پرنده، به افسانه‌ای بر می گردد که شهباز را هدایت کننده قوم آریایی به سمت سرزمین ایران می داند.

به طور دقیق نمی توان گفت که پرچم طرح پرنده شهباز، پرچم ایران زمان کوروش است. اکثر مورخان با بررسی نشانه هایی مثل حوروس، احتمال می دهند که پرچم مذکور، بعد از فتح مصر، در زمان پادشاهی کمبوجیه دوم یا داریوش، روی کار آمده است.

پرچم ایران در زمان اشکانیان

گفته می شود که نخستین بار در زمان سلوکیان، از نقش خورشید برای پرچم ایران استفاده شده است. اشکانیان نیز از این طرح بهره برده، اما اندکی آن را تغییر دادند.

ناگفته نماند که اشکانیان در اغلب جنگ های خود از پرچمی با نماد اژدها استفاده نموده و این نقش را برای جنگ مناسب می دانستند.

پرچم ایران در زمان ساسانیان

پرچم ایران در زمان ساسانیان

پرچمی که تحت عنوان درفش کاویان از آن یاد می شود، در زمان ساسانیان طراحی شد. این پرچم از داستان معروف کاوه آهنگر و قیام او بر علیه پادشاه ظالم، ضحاک اشاره دارد. بر اساس این داستان که در شاهنامه فردوسی روایت شده است، کاوه آهنگر، در هنگام قیام علیه ضحاک، پیش بند چرمی خود را بر سر چوب آویزان کرده و مردم را به دور خود جمع می کند.

پس از سرنگونی ضحاک، فریدون به تخت پادشاهی می نشیند و دستور می دهد که پیش بند چرمی کاوه را با دیباهایی به رنگ های زرد، قرمز، بنفش، همچنین در و گوهر آرایش دهند. این رنگ ها نشانه خاصی نداشتند. درفش کاویان یا درفش شاهی را می توان یکی از خلاقانه ترین پرچم های ایران دانست. این پرچم، نخستین پرچمی است که در تاریخ اساطیر ایران به آن اشاره شده است.

پرچم ایران در زمان امام حسین

روایت های مختلفی درباره پرچم ایران در زمان امام حسین (ع) وجود دارد؛ اما به طور کلی پس از ساسانی ها، با تغییر چشمگیر پرچم ایران مواجه می شویم.

گفته می شود که بعد از هجوم تازیان به ایرانیان، کشور ما تا 200 سال بعد به عنوان یک دولت مستقل، پرچمی نداشته است. فقط ابومسلم خراسانی و بابک خرم دین، به ترتیب پرچم هایی به رنگ سیاه و سرخ، بدون طرح و نقش داشته اند.

به گفته برخی مورخان، پس از ساسانیان، امویان بر ایران حکومت کرده و پرچمی یکدست سفید داشتند. زمانی که حکومت عباسیان، روی کار می آید، رنگ پرچم به سیاه تغییر می کند.

پرچم ایران در دوره غزنویان

پرچم ایران در دوره غزنویان

برخی تاریخ نویسان گفته اند که ایران پس از سال ها در دوره غزنویان، صاحب پرچمی مستقل شد که رنگ قرمز و طرحی شبیه به صفحه شطرنج داشت؛ اما از طرفی گفته می شود که پس از شکست سامانیان و روی کار آمدن غزنویان، سلطان محمود غزنوی فرمان می دهد، طرح ماه را روی پرچم ایران که تا آن زمان یکدست مشکی بود، زردوزی کنند.

تقریبا‍ً از سال 255 خورشیدی (979 میلادی) تا 410 خورشیدی (1031 میلادی)، تصویر ماه بر روی پرچم وجود داشت؛ اما پس از آن، سلطان محمود غزنوی به علت علاقه ای که به شکار داشت، دستور داد که نقش شیر را به جای ماه بر روی پرچم ایران بزنند. از آن هنگام تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی، طرح شیر بر روی پرچم کشورمان باقی ماند.

برای خرید پرچم کشورها مانند ایران می توانید با مشاوران فروش ما در تماس باشید.

اضافه شدن نقش شیر و خورشید به پرچم ایران

به احتمال زیاد در زمان خوارزمشاهیان یا سلجوقیان بوده که نقش خورشید نیز به طرح شیر پرچم ایران اضافه شده است. در آن زمان تصویر خورشید بر روی سکه ها نیز مشاهده می شود.

در مورد نماد شیر و خورشید در این برهه تاریخی باید به چند نکته توجه کرد:

  • شیر، سمبل قدرت، شجاعت و برج اسد (مرداد ماه) است. از طرفی با توجه به این که در مرداد، شاهد به اوج رسیدن گرمای خورشید هستیم، شیر و خورشید، نماد اتحاد بین برج اسد با نیمه تابستان است.
  • در آیین مهرپرستی، خورشید، مقدس شمرده شده و به همین دلیل تصویر آن بر روی سکه ها و پرچم ها نقش بسته است.

پرچم ایران در دوره صفویان

پرچم ایران در دوره صفویان

پرچم دوره صفویان را می توان پرچمی با زمینه سبز رنگ دانست که طرح شیر و خورشید بر آن نقش بسته است. در این دوران، نقش شیر پرچم به حالت های مختلف نشسته، ایستاده، نیمرخ، چسبیده یا جدا از خورشید مشاهده می شود.

پرچم شاه اسماعیل صفوی

نکته شایان ذکر این است که در زمان شاه اسماعیل صفوی و شاه طهماسب اول، پرچم ایران، طرح هایی متفاوت از شیر و خورشید داشته است. پرچم شاه اسماعیل، دارای طرح ماه در بالا و زمینه کاملاً سبز رنگ بود.

پرچم شاه طهماسب صفوی

شاه طهماسب نیز دستور می دهد که به جای تصویر شیر از گوسفند استفاده شود؛ زیرا گوسفند، نماد برج حمل (فروردین) که زمان تولد وی است، می باشد.

لازم به توضیح است که شاهان صفوی به مذهب تشیع گرایش داشتند و خود را محب اهل بیت می دانستند؛ به همین دلیل از شیر و خورشید به عنوان نماد مذهبی یاد می کردند. خورشید را می توان نماد مذهب و شیر را نماد حکومتی دانست که از مذهب پاسداری می کند. به طور کلی خورشید، نشانه عظمت خدا، روشنایی معنویت و شکوه دین است؛ از یک منظر نیز شیر، نماد اسد الله (لقب حضر علی) محسوب می شود.

پرچم ایران در زمان نادر شاه افشار

کشورگشایی های نادر شاه افشار باعث ایجاد تغییراتی در پرچم ایران شد. در این برهه تاریخی، درفش شاهی یا بیرق سلطنتی با استفاده از ابریشم زرد و قرمز تهیه شد؛ تصویر شیر و خورشید نیز همچنان بر روی آن قرار داشت.

پرچم ملی ایرانیان در دوره افشاری، سه رنگ سبز، سفید و سرخ را شامل می شد؛ نقش این پرچم، شیری در حال راه رفتن به همراه خورشید از نیمه برآمده در پشت شیر را نشان می داد که داخل آن عبارت الملک الله نوشته شده بود. پرچم مذکور، حالت سه گوش داشت و از منظر برخی مورخان، مادر پرچم فعلی ایران به شمار می رود.

پرچم ایران در دوره قاجار

با آغاز سلسله قاجاریه به دست آقا محمد خان قاجار، باز هم پرچم ایران، دستخوش تغییرات گسترده ای شد؛ شکل پرچم از حالت سه گوش به شکل چهار گوش درآمد؛ همچنین به دلیل دشمنی دیرینه آقا محمد خان با نادر شاه، از میان رنگ های سبز و سفید و قرمز، رنگ سرخ برای زمینه پرچم انتخاب گشت؛ دایره سفید رنگ وسط پرچم، طرح شیر و خورشید را در بر دارد؛ با این تفاوت که شمشیری نیز در دست شیر مشاهده می شود.

در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار، سه پرچم برای ایران مشاهده می شود:

  1. پرچمی سرخ رنگ با نقش شیر نشسته که خورشیدی پشت سر آن قرار دارد و پرتوهای خورشید، تقریباً همه قسمت های پرچم را می پوشانند.
  2. پرچم یکدست سفید که برای اهداف خاص سیاسی به کار می رفت.
  3. پس از آنکه یک سفیر ایرانی به دربار تزار وارد می شود، هنرمندی روسی، تصویری نقاشی می کند که در آن پرچمی سفید رنگ با نقش خورشید و شیری با شمشیر در دست مشاهده می گردد.

محمد شاه قاجار دستور داد که تاجی بالای خورشید پرچم قرار دهند. در دوره این پادشاه، با دو پرچم تحت عناوین درفش شاهی و درفش ملی مواجه هستیم. در درفش شاهی طرح شمشیر دو سر امام علی (ع) به کار رفته است و درفش ملی، طرح شیر و خورشید دارد.

پرچم ایران در دوره امیرکبیر

پرچم ایران در دوره امیرکبیر

امیرکبیر، علاقه فراوانی به نادر شاه داشت؛ همین مسئله باعث شد که در زمان نخست وزیری وی (دوره پادشاهی ناصرالدین شاه)، پرچم ایران از سه رنگ پرچم زمان نادری بهره ببرد؛ با این تفاوت که شکل پرچم، چهار گوش بود. رنگ اصلی زمینه پرچم نیز سفید بود و در قسمت بالا و پایین آن، دو نوار سبز و قرمز هم اندازه، مشاهده می شد. نقش وسط پرچم نیز شیر و خورشید به همراه شمشیر بود که نشانی از پرچم های سه گانه دوره فتحعلی شاه را در بر داشت.

پرچم ایران پس از انقلاب مشروطیت

بعد از پیروزی نهضت مشروطیت، نمایندگان مجلس، اصلی (اصل پنجم قانون اساسی آن زمان) را تصویب کردند که بر اساس آن، رنگ های رسمی پرچم ایران، سبز، سفید و قرمز بود و علامت شیر و خورشید داشت. در این اصل به جزئیات خاصی اشاره نشده بود.

برخی روحانیون مجلس، تصویرگری را حرام می دانستند؛ اما سبز را رنگ مورد علاقه پیامبر اسلام به شمار می‌آوردند که در بالای پرچم مشاهده می شد؛ سفید نیز رنگ مورد پسند زردشتیان و نماد صلح و پاکدامنی است. قرمز نیز نشانه پاسداشت خون شهدای اسلام و جان باختگان انقلاب مشروطیت شناخته شد.

عده ای از نمایندگان مجلس، شیر پرچم ایران را نماد پیروزی نهضت مشروطیت در مرداد (برج اسد) دانستند؛ به علاوه با توجه به شیعه بودن اکثر مردم ایران و علاقه آنها به حضرت علی، نقش شیر را به یکی از القاب این حضرت (اسدالله) نسبت دادند. برای تکمیل این موضع، تصویری از شمشیر ذوالفقار حضرت علی (ع) نیز در دست شیر قرار گرفت. نواندیشان حاضر در مجلس، خورشید را نیز به پیروزی انقلاب مشروطیت در نیمه مرداد ماه نسبت دادند.

پرچم ایران در زمان پهلوی

پرچم ایران در زمان پهلوی

پرچم ایران زمان شاه (محمدرضا پهلوی)، سه پرچم را شامل می شود:

  1. پرچم ملی با سه رنگ سبز، سفید و سرخ
  2. پرچم دولتی که علاوه بر رنگ های مذکور، نماد شیر و خورشید را هم در وسط خود داشت؛ در مراکز دولتی از آن استفاده می شد.
  3. پرچم سلطنتی با زمینه آبی آسمانی و تصویر تاج پهلوی در گوشه سمت چپ

پرچم ایران قبل از انقلاب (همان پرچم ملی دوره پهلوی)، تفاوت های ریزی با پرچم شیر و خورشید ادوار قبل داشت؛ طرح شیر و خورشید، کوچک تر شد؛ همچنین چهره شیر، حالت مردانه ای پیدا کرد و خورشید آن بدون چهره زنانه تصویر گشت.

پرچم ایران بعد از انقلاب اسلامی

پرچم ایران بعد از انقلاب اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تا مدتی همان پرچم سه رنگ با نماد شیر و خورشید استفاده می شد؛ اما در سال 1358، اصل 18 قانون اساسی تصویب گشت. مطابق این اصل، پرچم ایران از سه رنگ سبز، سفید و قرمز تشکیل شده است. سبز، نشانه دین اسلام، سفید، سمبل صلح و سرخ، نماد خون شهداست. نشان وسط پرچم، نماد لاله (به یاد شهدا) بوده و ترکیبی از الله و لا اله الی الله به شمار می رود؛ همچنین پرچم حال حاضر ایران، 22 الله اکبر سفید رنگ دارد که در قسمت پایینی نوار سبز و بخش بالایی نوار قرمز دیده می شوند.

جهت سفارش و چاپ پرچم مذهبی کارشناسان مجموعه چاپ مهام شما را همراهی می‌کنند.

 

خرید پرچم ایران از مجموعه چاپ مهام

در این مقاله نهایت تلاش خود را به کار بردیم که توضیحاتی مفید و مختصر درباره پرچم های ایران در طول تاریخ بیان کنیم. اگر قصد خرید پرچم ایران را دارید، می توانید، از مجموعه چاپ مهام کمک بگیرید. در این مرکز اقسام گوناگون پرچم در ابعاد و مدل های مختلف تولید می شوند.

کیفیت عالی، مشتری مداری و قیمت مناسب محصولات، مهم ترین ویژگی های چاپ مهام فوق به شمار می روند. از طریق مجموعه فوق می توانید، انواع پرچم ایران را در ابعاد و مدل دلخواه خود سفارش دهید.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

.